We moeten zuinig zijn op onze aarde. We krijgen er maar één en daar moeten we het mee doen. Toch zijn we niet zo zuinig als zou moeten en daarom liggen de oceanen vol met plastic, wordt er oneindig veel illegaal gestroopt en rijden/vliegen we de hele atmosfeer vol met gas. Daarnaast groeit de wereldbevolking zo fors, dat het voeden van alle mensen in de toekomst een groot probleem kan worden. Onze voedselproductie is alles behalve efficiënt, en grote stukken grond worden gebruikt voor de productie van melk en vlees. Een probleem dat maar op 1 manier is op te lossen: we moeten als mens onze gewoontes aanpassen om duurzamer te leven. Minder plastic, duurzamer reizen en minder vlees en zuivel consumeren. Ik doe mijn best: ik pak weinig de auto, fiets overal naartoe, ben een flexi-veganist (zo noem ik het maar), scheid al mijn afval en koop in de supermarkt zoveel mogelijk (niet verpakte) biologische en duurzame producten. Dat is wellicht al heel wat voor een arme student, maar toch heb ik één groot probleem. Ik ben verliefd op de grootste vervuiler van deze tijd: reizen. Daarom dit betoog: hoe kan ik duurzaam leven en tóch blijven reizen.
Hoe probeer ik duurzaam te leven?
Michael Jackson zei het al jaren geleden heel mooi: als je de wereld beter wil maken, kijk dan eerst in de spiegel en maak veranderingen. We kunnen er niet meer omheen, er móéten dingen veranderen om de aarde in de toekomst ook nog leefbaar te houden. De consument heeft meer te zeggen dan je denkt: Als er meer vraag komt, dan zal er ook meer geproduceerd worden, zo simpel is het nu eenmaal. Maar wat valt er nu allemaal aan te passen in het dagelijks leven (en ook als je op reis bent) om jezelf duurzaam te noemen?
Afval: het is bizar hoeveel afval je alleen al hebt aan het kopen van eten. Supermarkten verpakken alles in plastic met excuus dat het dan ‘langer houdbaar’ is. Echter, er zijn ook genoeg groentes die je kan kopen zonder verpakking. Neem een netje mee en gebruik niet de plastic zakjes van de supermarkt. Dat scheelt al een hoop afval… Daarnaast is het ook van belang om de afval die je wel hebt, goed te scheiden zodat er zoveel mogelijk kan worden gerecycled. En let hier dus óók op als je ergens op vakantie bent! Koop niet oneindig veel plastic flesjes water en zorg dat jouw afval onderweg in de prullebak terecht komt. Zo maken we samen de aarde een stukje mooier.
Vlees: een gevoelig onderwerp, daar ben ik me zeker bewust van. Ik zeg ook zeker niet dat je geen vlees mag eten, maar de mate waarin het nu gebeurt is niet vol te houden als je kijkt naar de groeiende populatie. Vlees was vroeg een luxeproduct maar nu is het bijna de meest goedkope toevoeging aan je maaltijd. De veeteelt voor vlees heeft een grote impact op het milieu, en als iedereen minder zou consumeren zou dat al een behoorlijk effect hebben.
Zuivel: we moeten natuurlijk ook niet de zuivel vergeten. Het zit overal in. In koekjes, cakes en lekkers. En we voegen het ook overal aan toe. Ook is kaas enorm populair: wist je dat je zo’n 6 tot 10 liter melk nodig voor 1 kg kaas? Bizar! De melkveeindustrie verbruikt enorm veel energie en daarbovenop komt er via de mest veel methaan vrij. Het is geen efficiënte industrie, en het is veel duurzamer om zuivelproducten te mijden. Tip: in speculaas zit vaak geen melk, dus zo kom je toch nog die feestdagen lekker door 😉
Auto VS trein VS fiets: niet iedereen heeft de luxe om de fiets te pakken, daar ben ik me van bewust. Maar kan het? Doe het! Werken hoort bij het dagelijks leven, en daardoor is vervoer naar deze dagelijkse activiteit een ware vervuiler. Thuis werken wordt massaal gedaan in deze coronatijd, en dit heeft veel positieve gevolgen. Iets wat we wellicht toch moeten blijven vasthouden als deze crisis voorbij is? Daarnaast is het natuurlijk ook een optie om wat vaker het openbaar vervoer te pakken.
Duurzaam reizen
Lees ook mijn artikel met 5 tips om duurzamer te reizen.
Van kinds af aan heb ik al een voorliefde voor exotische dieren en culturen. China bezoeken is mijn oudste droom, en sindsdien zijn er nog vele bijgekomen: De tafelbergen van Zuid-Afrika, Niagara Falls, de nationale parken van Canada, het noorderlicht, op safari in Kenia, jaguars spotten in Costa Rica… Ik kan zo wel even doorgaan. Ik wil onze aarde ontdekken, want het bevat zó veel moois. Maar is het mogelijk om die aarde te verkennen zonder het stukje bij beetje te vernietigen?
Ik probeer duurzaam te reizen. Benieuwd hoe ik dat doe? Lees dan zeker verder!
1) Ik vlieg zo min mogelijk en ik verken ook bestemmingen dichter bij huis
Ik hou van verre exotische bestemmingen, maar ook Europa heeft veel te bieden voor de wereldreiziger. Veel van deze bestemmingen zijn te bereiken met de auto of de trein, en zijn daarmee direct een stuk duurzamer dan het vliegtuig. Twee weken surfen aan het Gardameer, een rondreis door Wales of een treinreis naar West-Frankrijk. En wat dacht je van het mooie kroatië? Een rondreis door Europa met de trein staat ook al enige tijd op mijn bucketlist. Genoeg te verkennen in dit veelzijdige continent!
Wist je dat 25% van de CO2 uitstoot bij een vlucht vrijkomt bij het opstuigen en landen? Het maken van korte vluchten is daardoor in verhouding veel vervuilender. Even een weekendje naar Londen of Parijs vliegen (voor een actieprijs) is daarom niet een duurzame optie. Wist je dat deze bestemmingen ook makkelijk met de trein bereikbaar zijn? Met de Interrail pas kan je de trein pakken in heel Europa en ook de NS biedt steeds meer internationale reizen.
2) Ik boek zo veel mogelijk directe vluchten
Omdat het opstuigen en landen in verhouding veel vervuilender is, worden vluchten met overstap automatisch minder duurzaam. Tuurlijk, directe vluchten zijn vaak een stuk duurder, maar het heeft dus qua duurzaamheid (en vergeet zeker comfort niet) veel voordelen. Wellicht toch een overweging waard bij het boeken van je volgende vlucht.
3) Als ik dan toch vliegt: compenseer
Kan je zorgeloos blijven doorvliegen als je de CO2 uitstoot compenseerd? Nee, natuurlijk niet, anders had ik dit hele artikel niet hoeven schrijven. We moeten ons gedrag alsnog veranderen, en een paar euro extra betalen op een vlucht gaat niet het hele probleem oplossen. Toch vind ik CO2-compensatie een goed iniatief. Helemaal niet meer vliegen is voor veel mensen geen optie, en je steunt wel goede projecten omtrend duurzaamheid. Daarom compenseer ik áltijd mijn CO2 uitstoot als ik ga vliegen.
Maar wat is de beste manier om dat te doen? Als jij graag kritische vragen stelt, dan moet je dit artikel van Greenpeace eens lezen. Een echte eyeopener voor mij. Grote bedrijven gebruiken vaak de CO2 compensatie als optie om zichzelf te kunnen presenteren als een ‘verantwoordelijk bedrijf’. Echter, daarnaast doen ze weinig om daadwerkelijk hun eigen uitstoot te verminderen. Als je dus écht een verschil wil maken, kan je beter je geld investeren in een onafhankelijke duurzame organisatie.
Je kan er ook voor kiezen om je vliegreis te boeken via organisaties zoals Flygreen of Greenseat. Het werkt als een zoekmachine, dus het kost je geen extra geld. Als ze jou doorsturen naar hun partner, ontvangen zij een deel van de opbrengst. Dit geld investeren ze dan weer in lokale duurzame projecten in ontwikkelingslanden.
4) Ga langer op reis
Dit is mijn favoriete oplossing: spaar je vakantiedagen op en maak een langere reis in plaats van meerdere keren per jaar een korte reis. Naast het feit dat je (waarschijnlijk) minder vliegt, kan je ook veel meer uit je reis halen. Win-win dus!
Mijn conclusie
Vliegen is nu eenmaal schadelijk voor het milieu, daar is geen twijfel over mogelijk. De makkelijkste manier om duurzaam te leven is dus om nooit meer in een vliegtuig te stappen. Je zou kunnen zeggen dat dat de oplossing is, maar om eerlijk te zijn weten we allemaal dat dat nooit gaat gebeuren. Mensen willen blijven ontdekken en willen dus ook blijven reizen. De enige manier om mensen minder te laten vliegen is daarom, naast bewustzijn, het minder stunten met vliegtickets. Want eerlijk is eerlijk: een retourtje Londen voor 10 euro is toch ook belachelijk goedkoop?
Om dus écht een verschil te maken moeten we als mens ons gedrag aanpassen. Niet alleen de reisindustrie is ’the bad guy’. Minder vlees, minder zuivel, minder reizen en minder afval. Als iedereen zijn steentje bijdraagd, hoeven we echt niet alles op te geven. Ik ben een duurzame reiziger omdat ik daar zelf voor kies. Waar kies jij voor?
Bedankt voor het lezen! Dit was een serieus artikel met veel overwegingen en dilemma’s waar ik tegen aanloop. Ik hoor graag wat jullie ervan vonden en wat JIJ doet om duurzamer te reizen (en leven).