Voor vele mensen is een stedentrip een vaak voorkomend reisje. De dagen zitten propvol, en je komt vermoeider thuis dan je vertrokken bent. Maar toch blijf je het doen, en elke keer probeer je zoveel mogelijk te zien in een zo kort mogelijke periode. Sprinten van highlight naar highlight is echter niet altijd de leukste manier om een stad te verkennen. De vraag blijft natuurlijk: hoe maak je een stedentrip een echt succes? Zorg bijvoorbeeld voor een goede voorbereiding en probeer niet teveel activiteiten op één dag te plannen. Lees hier hoe je jouw stedentrip het beste voorbereidt.
Voorbereiding
Ik ben gek op een citytrip. Daarom heb ik een paar jaar geleden besloten om elk jaar minimaal 1 nieuwe stad te bezoeken. In 2016 was dit Barcelona, in 2017 Praag en in 2018 stond Berlijn op de planning. Dit jaar (2019) ben ik helemaal los gegaan, en heb ik al 4 stedentrips gemaakt (Colombo, Den Haag, Rotterdam & Londen) en er staan nog 2 op de planning (Cardiff & Marrakech). Nu al zin in! Maar hoe maak je een stedentrip een echt succes? Het begint bij de voorbereiding.
1) Keuze stad & datum prikken
Bij de meeste mensen is de keuze van de stad niet zo’n groot probleem. Kies ook eens voor een wat minder bekende stad (bijvoorbeeld de stad Sofia in Bulgarije). Inspiratie nodig? Kijk dan eens tussen mijn citytrips voor leuke ideeën voor je volgende citytrip!
Hou bij de keuze van de datum rekening met het weer in jouw stad. Hitte is niet altijd je beste vriend tijdens een reis 😉
Tip: plan genoeg tijd in om een stad te ontdekken. De meeste citytrip deals gaan uit van 2 overnachtingen en 3 dagen stad (dag 1 reis heen, dag 3 reis terug). Door jezelf een dagje extra te gunnen (3 nachten in de stad) heb je net wat meer tijd en rust om de stad rustig te verkennen
2) Vervoer | Vliegen/trein/auto
Voor een stedentrip is vliegen vaak de goedkoopste optie. Neem eens een kijkje bij airbnb of de website van vakantiepiraten. Hier staan altijd wel leuke aanbiedingen voor stedentrips tussen. Een andere optie is bijvoorbeeld vakantieveilingen, waarmee ik heel goedkoop naar Praag reisde.
Vergeet ook zeker niet te kijken of je ook met de trein naar de stad kan. Ikzelf vind het veel chiller reizen en het is ook nog eens veel beter voor het milieu (lees ook: verantwoord op reis).
Tip: Kies eens tijdens je volgende stedentrip voor een treinreis. Je hebt vaak wat meer geld kwijt, maar je wint er veel tijd mee en het is ook nog eens een erg leuke manier van reizen. Let op: als je de treintickets eerder boekt, zijn ze vaak goedkoper!
3) Hotel keuze
Een combiticket voor het vliegtuig en hotel is echt ideaal. Hiermee bespaar je vaak veel geld, maar je levert er ook wel wat op in. De hotels zijn vaak niet erg luxe (wat ik nooit een probleem vind) en liggen ver weg van het centrum. Dit laatste is wel vervelend, omdat je elke dag veel meer reistijd (en dan ook reiskosten kwijt bent). Ikzelf stop deze tijd liever in een extra highlight of juist in wat meer rust tijdens de stedentrip.
Toen ik afgelopen jaar naar Berlijn ging, hadden wij een goedkoop hotel in de buitenwijken. We waren al bijna een uur kwijt om vanaf onze kamer naar het centrum te komen. Hierdoor was 3 dagen Berlijn eigenlijk veel te kort, en kwamen we uitgeput thuis. In Londen hadden we gekozen voor een hotel dichter bij het centrum (binnen 15 minuutjes stonden we bij Westminster), en dat heeft ons erg veel rust gegeven tijden de reis. Hou booking.com in de gaten voor leuke aanbiedingen!
Tip: een goede locatie van het hotel kan je tijdens je stedentrip enorm veel rust geven.
3) Zoek uit welke highlights je wil bezoeken
Elke stad heeft zo zijn toeristische highlights. Het zijn natuurlijk geen highlights voor niks, en tijdens je eerste bezoek aan een stad is het ook zeker leuk om een paar highlights mee te pakken. Sommige highlights zijn zo populair (zoals de London Eye), dat het handig is om van te voren kaartjes te kopen. Als je dit van te voren uitzoekt, scheelt je dat enorm veel tijd (en stress) tijdens je vakantie.
Tip: Veel steden verkopen een speciale pas waarmee je gratis (of met korting) populaire attracties kan bezoeken (London Pass, Prague Card, Berlin Pass). Deze kaarten zijn vooral voordeliger als je veel wil zien en als je een langere tijd naar een stad gaat.
4) Inpakken & gaan met die banaan!
Hoeveel je mee neemt op stedentrip hangt natuurlijk af van hoe je reist (vliegen/auto/trein), hoelang je gaat en waar je naar toe gaat. Elke stedentrip heeft echter een aantal essentials, en die heb ik voor je op een rijtje gezet in de ultieme paklijst voor een stedentrip.
Tip: Vergeet die goede wandelschoenen niet!
On the Road
1) Prop je reis niet te vol
Dit is de meest gemaakte fout van elke stedentripper. Je hebt 3 dagen tijd om een stad te herkennen (waarvan ook nog eens 2 reisdagen), en je probeert alle hoogtepunten in één dag te proppen. Dit moet je absoluut NIET doen! Om het meeste uit je stedentrip te halen, is het belangrijk dat je genoeg tijd vrijmaakt om even te ontspannen. Twee uurtjes een boek lezen in een rustig park of een lekkere boottocht maken over de rivier. Dit zorgt voor wat rust en ontspanning, en geloof me, dat zal je nodig hebben!
2) Kijk verder dan de toeristische hoogtepunten
De Brandenburger Tor in Berlijn, de astronomische klok in Praag en een foto met de Eiffeltoren in Parijs. Dit zijn voorbeelden van hoogtepunten die je inderdaad niet mag missen tijdens je stedentrip. Maar kijk je niet blind op alle hoogtepunten, want veel steden hebben veel meer te bieden dan dat.
3) Spaar je voeten: pak het ov
Mijn tip voor iedereen die een stedentrip gaat doen: maak veel gebruik van het openbaar vervoer. In de meeste steden is het openbaar vervoer erg goed geregeld, dus maak daar gebruik van. Daar zijn je voeten je dankbaar voor!
Tip: in veel steden kan je ook fietsen huren. Ook erg leuk, en zo zie je wat meer van de stad!
4) Vraag een local
Vraag eens aan een local tips. Hoe leuk is het om de verborgen pareltjes van een stad te vinden dankzij tips van iemand die in de stad woont die je gaat bezoeken. Zo bezoek je ook eens wat anders dan de hoogtepunten, en zie je de stad eens via de ogen van een local.
*Deze pagina bevat affiliatie links. Lees daar hier meer over