Het kiezen van een goede lens voor landschap fotografie kan een echte uitdaging zijn. Als je googlet ‘de beste lenzen voor landschap fotografie‘, krijg je namelijk de meest verscheidene resultaten. Door de vele bomen zie je vaak het bos niet meer. De beste manier om erachter te komen wat voor jou de beste lens is, is om verschillende objectieven uit te proberen. Daarom heb ik een lenzen set geleend bestaande uit 6 verschillende prime lenzen, waarmee ik een middag ben gaan fotograferen. Benieuwd waar je op moet letten bij het kiezen van een objectief bedoeld voor landschap fotografie? Dat vertel ik je hier!
Zoom VS prime
De eerste keuze die je moet maken als je een lens wil voor landschappen, is de keuze tussen een zoom of een prime lens. Het verschil tussen een zoom en een prime lens is grofweg dat je bij een zoomlens de brandpuntafstand kan veranderen, en bij een prime lens niet. Daartegenover staat wel dat een prime lens een betere beeldkwaliteit heeft en een hogere lichtsterkte. Hieronder staan de voordelen van zoom en prime op een rijtje:
Zoom lens
Een groter bereik
Breed toepasbaar
Minder objectieven nodig waardoor je op reis minder gewicht hoeft mee te slepen
Je hoeft niet te wisselen van objectief, scheelt tijd
Prime lens
Betere beeldkwaliteit
Hogere lichtsterkte
Meer bewustzijn wat je nodig hebt voor een mooie foto
Als je specifiek kijkt naar landschap fotografie, dan is de keuze snel gemaakt. Als je een mooi landschap ziet, heb je geen haast om een foto te maken. Het landschap gaat nergens heen toch? Voor een foto van een uitzicht hoef je eigenlijk ook niet de brandpuntafstand te vergroten, je wil namelijk een brede hoek. Als laatste wil je een foto die mooi scherp is. Concluderend: een prime objectief is een logische keuze…
Meer weten over zoom- en prime objectieven? Dit zijn alle voordelen van een zoomlens en prime lens op een rijtje!
Maar welke prime lens kies je dan?
De volgende stap is wat lastiger, want er zijn toch ontelbaar veel prime lenzen beschikbaar? De meningen over de beste lens voor landschap fotografie zijn ook nog eens enorm verdeeld, en dat komt omdat de keuze van een objectief enorm persoonlijk is. Je hebt nu weer grofweg 2 keuzes waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een lens: de brandpuntafstand (in mm) en het diafragma (f-getal).
Het diafragma
Elk objectief heeft een lensopening met een andere grootte. Het f-getal verteld je hoe groot deze lensopening is (hoe lager het f-getal, hoe groter). Op je objectief kan je aanpassen hoe open je het diafragma wil hebben door het f-getal handmatig op de lens te veranderen. Hoe lager het f-getal, hoe minder scherptediepte. Hoe hoger je het f-getal zet, hoe scherper de hele foto wordt.
Je zou denken dat je voor landschap fotografie een hoge f-waarde nodig. Dat geeft toch een grotere scherptediepte? Dat klopt, maar toch wil je op je lens ook de optie hebben om je diafragma ver open te zetten. Zo kan je beter fotograferen in donkere omgevingen, en kan je de lens breder inzetten. Let dus op hoe laag de f-waarde op je prime objectief is. Over het algemeen geldt: hoe lager, hoe beter!
Meer weten over het diafragma? Dit is alles wat je moet weten over fotografie.
Brandpuntafstand
Het belangrijkste kenmerk van een prime lens is de vaste brandpuntafstand. Bij het kiezen van een objectief moet je dus bedenken wat voor breedte hoek jij mooi vindt. Hoe lager je brandpuntafstand, hoe breder je beeld. Lenzen onder de 35mm worden daarom ook wel groothoeklenzen genoemd, die ideaal zijn voor landschap fotografie. Hoe laag je je brandpuntafstand wil, is afhankelijk van wat je zelf mooi vind in een foto.
Fisheye lenzen ( <10 mm)
Een fish-eye lens is een supergroothoeklens met een brandpuntafstand lager dan 8 mm. Je krijgt dan een extreem bolle lens, en dat zie je goed terug op de foto’s. Als je vanaf een gebouw fotografeert, zal je ook een bolle horizon krijgen bij een extreme fish-eye lens. Dit bolvormige geeft een grappig effect aan je foto, maar je moet er wel van houden.
Groothoeklenzen (10-35 mm)
De categorie groothoeklenzen is ideaal voor landschap fotografie. Hoe lager het brandpuntafstand, hoe groter de hoek. Hoe groot je die hoek wil is een persoonlijke keuze. De 14 mm geeft een licht fisheye effect en met een 35 mm lens haal je het landschap meer neer voren. Dus zelfs in deze categorie geeft totaal verschillende lenzen!
50 mm lens
Een hele populaire prime lens onder fotografen is de 50 mm lens. Deze lens is namelijk erg breed inzetbaar en handig vanwege het compacte formaat! Je hebt weinig licht nodig voor scherpe foto’s en je kan voor portret fotografie een prachtig onscherpe achtergrond creëren. Verder zijn het lichte en kleine lenzen en zijn ze ook nog eens relatief goedkoop! Voor reizen dus ook een praktisch objectief.
(Korte) telelenzen (85 – 300 mm)
Na de 50 mm, kom je al snel in de categorie telelenzen. Prachtige lenzen waarmee je een heerlijke onscherpe achtergrond kan creëren. Deze lenzen zijn mooi, maar vaak ook groot en zwaar en zijn daarbovenop ook niet ideaal voor landschap fotografie. Hieronder zie je het verschil tussen de range van een groothoeklens en de lange brandpuntafstand van een telelens.
Samyang, 24 mm Samyang ,85 mm Samyang ,135 mm
Conclusie
Jammer genoeg is er niet één perfecte lens voor landschap fotografie. Voor een betere beeldkwaliteit en een hogere lichtsterkte kies je voor een prime lens. Om het landschap mooi breed in beeld te krijgen, zijn fisheye lenzen of groothoeklenzen ideaal. Ik heb gekozen voor een Samyang 24 mm/F1.5, waarmee ik een bredere foto’s krijg dan mijn zoomlens met een betere beeldkwaliteit.