Afgelopen mei deelde ik met jullie één van mijn favoriete recepten: de Marokkaanse visschotel. Een heerlijk Marrokaans recept waarmee je kan genieten van de verscheidenheid van de Marrokaanse keuken. Dit recept heeft echter een (misschien wel net zo’n) lekker broertje: de Marokkaanse vegaschotel. Een heerlijke schotel voor de pittige vegetariër/veganist. Haal het Midden-oosten naar je keuken en smullen maar!
Zelf proeven
Ingredients
- 1 grote ui, fijngehakt
- 2 grote wortels, fijngehakt
- 1 rode paprika
- 2 teentjes knoflook
- 500 mL groentebouillon
- 800 gr gekruiden tomaat uit blik
- 2 el tomatenpuree
- Sap van een hele citroen
- 40 groene olijven zonder pit
- 500 gram tofu
- 2 tl komijn
- 2 tl gedroogde chilivlokken
- 1 tl gemalen kaneel
- 1 tl cayennepeper
- 2 tl paprikapoeder
- 2 tl koriander (of naar smaak)
- Wat versgemalen vier seizoenen peper
Instructions
- Verhit de olie in een grote pan met deksel en fruit hierin de ui
- Doe de wortel, paprika, knoflook, komijn, gedroogde chilivlokken, kaneel en cayennepeper in de pan en bak het mengsel 5 tot 10 minuten gaar op middelhoog vuur
- Voeg de groente bouillon, het blik tomaat (inclusief vocht), het citroensap en de olijven toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat het geheel 10 minuten sudderen zonder deksel
- Bak ondertussen op laag vuur de tofu bruin en besprenkel het met wat cayennepeper (in een aparte koekenpan)
- Voeg de paprikapoeder en tofu toe en kook het geheel nog 5-10 minuten.
- Serveer uit in diepe borden met gekookte rijst of couscous. Eindig met koriander en serveer.
Ik heb de Marokkaanse vegaschotel nog maar één keer gemaakt, en ik ben nu al fan. De schotel ziet er precies zo uit (alleen zit er tofu door in plaats van vis)
Een leuk weetje over couscous
Wist je dat couscous niet alleen afkomstig is uit Marokko? Ondanks de spanningen in Noord-Afrika, is er één ding waar ze allemaal van houden, en dat is couscous. De landen Algerije, Marokko, Mauritanië en Tunesië hebben daarom couscous als Noord-Afrikaans immaterieel werelderfgoed voorgedragen bij de UNESCO. ‘Couscous verenigt de Maghreb’. Waar eten wel niet allemaal goed voor is.
Meer recepten?
- Niet zo van de tofu? Het orginele recept vind je hier: Marokkaanse visschotel
- Bekijk hier al Baukje’s culinaire hoogtepunten!
- Recept voor Sri Lankaanse curry
- Recept voor Zuid-Afrikaanse Malva pudding