Iedereen maakt wel eens een foto met zijn mobiel. Leuk, zo heb je al die momenten vastgelegd en kan je ze ook elk moment terugkijken! Toch wordt er nog oneindig veel geklikt zonder dat je erbij nadenkt. Een overvolle bibliotheek met allemaal soortgelijke foto’s is het gevolg. Om de kwaliteit van je foto’s te verbeteren heb ik daarom eens nagedacht waar ik allemaal op let bij het maken van een foto met mijn mobiel. Wil jij ook mooiere foto’s maken met je mobiel? This is how it’s done: met deze tips worden jouw mobiele foto’s een stuk beter.
Tip 1: Gebruik je ogen
Het allerbelangrijkste aan een mooie foto is niet de app die je gebruikt, de filter of toch de kleding die je aan hebt. Om mooiere foto’s te maken met je mobiel heb je een goede compositie nodig. Als je alleen maar klikt en hoopt dat er wat moois uitkomt, dan zal de foto meestal tegenvallen. Denk dus vooraf na wat je graag op de foto wil zien, en probeer je tijd te nemen om dat dan ook op je beeldscherm in beeld te krijgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de hoek van de foto, de symmetrie of de lichtinval.
Tip 2: Zoom niet in!
Inzoomen is de grootste fout die je kan maken als je foto’s maakt met je mobiel. Je wilt door in te zoomen eigenlijk je omgeving uitvergroten, wat bij een camera gebeurt door het glas van de lens binnen het objectief te verschuiven. Bij een mobiele telefoon is hier simpelweg de ruimte niet voor, en wordt de foto alleen maar uitvergroot door software apparatuur. Doe je dit te veel, dan krijg je onscherpe en dus minder mooie foto’s. Bijna alle foto’s in een bibliotheek die onscherp zijn, komen door te veel inzoomen.
Bovenstaande foto’s hebben beide een vergelijkbare compositie, met eenzelfde hoek en zelfde onderwerp. Echter, de rechter foto is gemaakt met behulp van zoom en de linker foto niet. Je ziet direct het verschil. De linker foto is een stuk scherper. Dus: zoom niet in, maar stap liever wat dichter naar je onderwerp toe.
Tip 3: Gebruik een Grid en focus op je onderwerp
Het is handig om bij instellingen de zogenaamde ‘grid’ aan te zetten van je camera. Je beeld wordt dan verdeeld in 9 blokjes met dunne lijnen. Hiermee kan je makkelijker zien of je foto recht fotografeert en waar je eenvoudig het onderwerp van je foto positioneren. Hiermee krijg je over het algemeen minder scheve foto’s en ben je ook minder tijd kwijt met nabewerken.
Daarnaast kan je de focus van je lens aanpassen. Hiermee verander je ook vaak de hoeveelheid licht op het beeld. Hierdoor worden je foto’s over het algemeen scherper op je onderwerp, en dat is precies wat je wil!
Tip 4: Gebruik een goede app
Waar ik niet al te lang geleden achterkwam, was dat er ook andere camera apps bestaan voor je mobiele telefoon naast de standaard camera die op je telefoon staat. Je hebt zowel gratis als betaalde camera-apps met allerlei verschillende mogelijkheden. Deze apps geven je bijvoorbeeld de mogelijkheid om de sluitertijd aan te passen en om je foto’s in RAW op te slaan. RAW-bestanden geven je de oorspronkelijke gegevens van je foto en deze foto’s zijn beter te bewerken dan de standaard JPEG-bestanden.
Ikzelf heb de app Camera+ 2 aangeschaft in de appstore. Naast de optie om de foto’s in RAW op te slaan, heeft de app nog veel meer aanvullingen op de oorspronkelijke camera app. Zo heeft hij verschillende presets (No preset, Macro, Slow shutter, Action, RAW) waar je je foto’s standaard mee kan maken.
Onscherpte Scherp
Het nadeel van de mobiele telefoon app is dat je geen enkele aanpassingen kan maken qua sluitertijd en diafragma. Een bewegend object fotograferen kan daardoor erg lastig worden. Bovenstaande foto’s heb ik beide gemaakt in de vlindertuin van dierentuin Artis. Een close-up foto was lastiger dan ik van te voren had gedacht, omdat bewegingen een foto heel snel onscherp maakt.
Daarnaast kan je bij de instellingen ook de grootte van je foto’s aanpassen. Mobiele foto’s worden standaard opgeslagen op gemiddelde kwaliteit, maar dat kan je dus nu ook handmatig veranderen. Verder kan je de optie ‘Level’ instellen, waardoor je horizon altijd recht staat en heeft deze app de mogelijkheid tot een zogenaamde ‘Focus Peak’, waarmee je kan zien waar de lens op dat moment op focust. Met al deze handige extra opties is het een eitje om de kwaliteit van jouw mobiele telefoon foto’s te verbeteren!
Tip 5: Zoek je foto’s uit en bewerk alleen maar de best gelukte resultaten
Ik ken het probleem: Je wil zo graag een goede foto maken dat je voor de zekerheid een paar foto’s maakt. Echter, vaak zijn dit precies dezelfde foto (misschien met iemand een keertje zijn ogen dicht) vanuit dezelfde hoek. Als je al deze foto’s bewaart, is ten eerste je bibliotheek zo vol én kijk je deze foto’s eigenlijk niet meer terug. Je kan beter de leukste uitkiezen en de rest weggooien. Of nog beter: neem de foto, check of hij goed is, en stop daarna (of pak nog even een andere hoek).
We vroegen of iemand een foto van ons wilde maken: dan krijg je standaard 3 dezelfde foto’s in je fotobibliotheek
Tip 6: Gebruik alleen een filter als dat het onderwerp van de foto versterkt
Filters zijn leuk, maar moet je ook mee oppassen. Je ziet vaak gelijk als iemand een filter heeft losgelaten op zijn foto, en dit is niet altijd ten gunste van je foto. Het filter bepaalt ook wat de sfeer is die je foto uitstraalt. Als je echter altijd een filter gebruikt, kan dit ten koste gaan van de kwaliteit van je foto. Voeg dus alleen een filter toe als dit daadwerkelijk het onderwerp van je foto versterkt en kies anders gewoon voor een kleine licht/kleur correctie.
Meer weten?
Zo, nu kan ook jij mooiere foto’s maken met je mobiel? Toch nog wat meer weten? Misschien vind je onderstaande artikelen nog interessant.
- Al mijn reisfotografie tips op een rijtje voor jou.
- Ik ben gek op fotografie! Daarom schreef ik pas een artikel over het fotograferen van het Noorderlicht!
- Gebruik jij je mobiel ook zoveel? Dan zijn deze (reis)apps misschien echt iets voor jou!
2 comments
Tips voor smartphonefotografie zijn altijd handig! Weet je toevallig ook een goede app voor Android? Daar ben ik nog naar op zoek 🙂 en ik neem meestal een statiefje mee waar je je telefoon in kunt klikken, kun je zelf de compositie bepalen van je foto.
Ik heb jammer genoeg nooit een Android telefoon gehad, dus daar kan ik je jammer genoeg niet mee helpen. Statiefje is inderdaad nog een zeer handige toevoeging! Ik heb er wel eentje voor mijn Sony camera maar nog niet voor mijn mobiel. Goede tip!