Twee weken geleden ben ik weer eens in de trein gestapt voor een leuke stedentrip Londen. In de afgelopen 5 jaar heb ik deze stad alweer 4 keer bezocht, en nog steeds ben ik een grote fan. De afwisselende highlights, de broadway musicals en de gezellige Engelsen hebben mijn hart gestolen. Toch blijft Londen een wereldstad, waar je het één en andere voor zal moeten plannen. De rijen voor de hoogtepunten kunnen enorm worden en het openbaar vervoer netwerk is enorm. Ik help jullie graag een handje, en deel daarom graag mijn ervaring met deze praktische tips voor Londen.
Hoogtepunten
Iedereen die al eens in Londen is geweest kan het niet ontkennen: de stad kent immens veel hoogtepunten. Ik kan je daarom nu alvast vertellen dat je keuzes moet gaan maken, want alles doen is gewoon echt niet mogelijk en eigenlijk ook niet leuk. Zorg dat je jouw reis naar Londen niet te vol propt, want de stad is enorm indrukwekkend (zie ook: ”hoe maak ik een stedentrip een succes‘)
Als je van plan bent om veel hoogtepunten te bezoeken, dan is het het overwegen waard om een London Pass of een London Explorer Pass aan te schaffen. Wij hadden een drie-daagse London Pass, en hebben daar veel geld mee bespaard. Let er wel op dat een London Pass in verhouding goedkoper is als je het voor een langere periode koopt (3 dagen pass is 125 pond, 6 dagen pass 169 pond). Ook moet je met de London Pass altijd nog wel in de rij staan om een kaartje te kopen (dat was voor ons wel een teleurstelling). Een London Explorer Pass is handiger als je van plan bent wat minder hoogtepunten te bezoeken.
Dit zijn de hoogtepunten die je (volgens mij) écht niet mag missen!
St. Pauls Cathedral
Deze legendarische kerk is een dikke aanrader om te bezoeken tijdens je stedentrip Londen. De kerk is prachtig en erg indrukwekkend om te zien. En wist je dat in de trappengangen van St. Pauls een deel van een Harry Potter film is gefilmd?
Ga naar binnen in de Houses of Parlement
Iedereen kent ze wel, de houses of Parlement met de grote Big Ben. Super indrukwekkend om te zien natuurlijk, maar nog indrukwekkender om van binnen te zien. Je kan een hele tour doen door de parlement gebouwen. Super leuk om te doen. Je kan een audio tour hier boeken.
Changing of the guards
De typische bewakers van Buckingham Palace, die doodstil de hele dag naar voren staren. Elke dag om half 12 kan je je verwonderen over de discipline terwijl de bewakers van taak wisselen. Als je voor de eerste keer in Londen bent, kan je dit gewoon niet missen.
Ga terug in de tijd bij het Natural History museum
De vierde keer dat ik Londen bezocht, ben ik voor het eerst naar het Natural History museum geweest. Het is een gratis museum dat wat meer aan de rand van de stad ligt. Het gebouw is prachtig, en als je naar binnen loopt zweeft een dinosaurus boven je hoofd.
Bezoek de Tower of London
Voor een bezoek aan de Tower of London moet je zeker een dagdeel rekenen. Ontdek de gruwelijke geschiedenis van de stad en bezoek de prachtige kroonjuwelen van de Engelse vorsten.
London Eye
Deze populaire toeristische attractie trekt altijd veel toeristen, en niet voor niets. Op de top heb je een prachtig uitzicht over de stad, en het is super om het een keertje gedaan te hebben. Ik ben er twee keer in geweest, en elke keer vond ik het weer prachtig. De kaartjes zijn wel erg prijzig en de rijen zijn altijd lang. Koop dus van te voren een fast-lane ticket zodat je niet te lang in de rij hoeft te staan.
HMS Belfast
Dit oorlogschip ligt naast de Tower Bridge te pronken. Een bezoekje is dan ook zeker de moeite waard. Je kan de hele boot ontdekken, en zien hoe 700 man maanden overleefde op zee.
Zo werkt het openbaar vervoer in Londen
In Londen heb je verschillende manieren om je door de stad te verplaatsen. Je hebt de underground, de overground, de bus, de DLR, een trein en een riverboat. Veel manieren dus om van A naar B te komen dus. Jammer genoeg zijn de schema’s niet altijd even duidelijk, en daarom is het handig om van te voren (of als je aankomt) de ov-app van Londen te downloaden. Ikzelf heb gebruik gemaakt van de app ‘tube map‘. Hierin staan naast de metro ook de schema’s van de tram, de DLR en de trein. Erg handig voor onderweg.
Travel zones
Let erop dat Londen is opgedeeld in een aantal reis zones. Voor alle ritten in een zone betaal je hetzelfde tarief, maar de prijs zal omhoog gaan als je de zone overschrijdt.
Losse kaartjes of de Oyster Card?
Bij elke metro halte zijn er verschillende manieren om een kaartje te kopen. Bij de automaten kan je losse kaarten kopen. Doe dit gewoon niet, want het is onhandig, ouderwets en vele malen duurder dan bijvoorbeeld een Oyster Card. Je kan ook een dagkaart kopen, die kost je 7 pond. Eigenlijk veel handiger is het aanschaffen van een Oyster Card. Dit werkt hetzelfde als een ov-chipkaart in Nederland en die kan je opladen met geld. Je dag kosten aan reizen zijn max 7 pond per dag, dus de Oyster Card is gegarandeerd het gunstigste tarief. Je betaald echter wel borg voor de kaart, maar die kan je na je stedentrip terug krijgen.
Betalen met je betaalpas
De állermakkelijkste manier om te reizen met het ov in Londen is met je betaalpas of creditcard. Je checkt dan gewoon in met je betaalpas door middel van contactloos betalen, en je hoeft dus nooit een kaartje te kopen. De dagprijs is weer maximaal 7 pond per dag in de populairste zones. Deze methode heb ik tijdens mijn stedentrip Londen gebruikt, en het was ideaal. Dit is tegenwoordig echt de manier om te reizen in Londen.
Op zoek naar een leuk hotel in Londen?
Wij hadden via booking.com een leuke aanbieding gevonden voor hotel Britannia International. We waren hier uiteindelijk pp zo’n 50 euro per nacht aan kwijt. Het ontbijt was goed geregeld, en de locatie was ideaal (dichtbij Tower Bridge).
Ga jij binnenkort op stedentrip maar weet je nog niet waarheen? Doe inspiratie op over de leukste citytrip bestemmingen en lees mijn tips om ook jouw stedentrip een succes te maken!
*Deze pagina bevat affiliatie links. Lees daar hier meer over.