De Salkantay trekking naar Machu Picchu is misschien wel het meest spectaculaire dat ik ooit heb gedaan. Het is een alternatief voor de beroemde Inca Trail. Beide trekkingen zijn bijzonder, alhoewel de Salkantay meer in het teken staat van de natuur. Het is een vrij zware trekking, maar ook ongetrainde gemotiveerde wandelaars kunnen deze trekking prima doen. Doorzettingsvermogen is een must, maar je wordt daar zeker voor beloond. In dit artikel vertel ik je alles over de trekking, wat je kan verwachten en wat je zeker moet meenemen tijdens de trekking.
Inhoud
Het boeken van de Salkantay trekking
Dagverslagen van de Salkantay trekking + Statistieken
- Dag 1 | Cusco – Mollepata – Soraypampa – Quiswarniyoc
- Dag 2 | Quiswarniyoc – Salkantay Pass – Huayrapunku – Chaullau
- Dag 3 | Chaullay – Collpapampa – La Playa – Santa Teresa – Hotsprings
- Dag 4 | Santa Teresa – Hidroelectrica – Aguas Calientes
- Dag 5 | Machu Picchu & terug naar Cusco
Wat moet je meenemen?
Fotografie
Het boeken van de Salkantay trekking
In Cusco zijn er enorm veel bedrijven die de Salkantay trekking aanbieden. Deze variëren vooral in luxe van de overnachtingen en niet in de trekking die je doet. Ikzelf heb gekozen voor Machu Picchu Reservations. Dit is een vrij bekende onder backpackers omdat hij vrij goedkoop is. Ik heb echter niet ingeleverd op de kwaliteit van het eten en de gids. Mijn gids Marco sprak vloeiend Engels en was een geweldige gids die enorm veel wist! Hij was ook nog eens gezellig en de groep voelde zich echt connected met hem tijdens de tour.
Maar moet je van te voren boeken?
Als je alle mogelijkheden en keuze wil hebben, dan moet je niet wachten tot je in Cusco bent. Bepaalde kaartjes naar Machu Picchu kunnen uitverkocht raken en je hebt minder keuze over de dagen. Echter, een groot deel van de mensen in mijn groep had een week voor vertrek pas geboekt. Echter, zij hadden geen keuze meer gehad in de verschillende Machu Picchu tickets (stadticket/ticket voor Huayna Picchu of Machu Picchu Mountain). Ikzelf had al een maand van te voren online geboekt en had daardoor alle keuze. Ook heb ik online niet niet meer betaald dan je betaald in de office in Cusco. Dus als je weet wanneer je naar Machu Picchu wilt, dan zou ik aanraden om het van te voren te boeken. Scheelt ook weer keuzestress in Cusco. Maar geen stress als je dat niet hebt gedaan, want last minute boeken bij sommige bedrijven is zeker ook mogelijk!
Dagverslagen van de Salkantay trekking
Dag 1 | Cusco – Mollepata – Soraypampa – Quiswarniyoc
Op de eerste dag van de Salkantay trekking stond de wekker om 04:00. Om 04:45 werden we verwacht bij het kantoor van Machu Picchu Reservations voor vertrek. Nadat de groepen waren verdeeld reden we weg richting onze eerste stop (Mollepata) waar we ontbijt kregen.
Om 10:30 vertrokken we richting de eerste stop van de trekking: Humantay lake. Gelijk een mooie eerste stop. De wandeling naar het meer toe was steil omhoog, en redelijk zwaar vanwege de hoogte. De hike was ongeveer 1.5 uur, en we werden beloond met een prachtig uitzicht op het meer.
Na ongeveer een uur bij het meer liepen we een andere weg naar beneden naar Soraypampa. Vanaf hier was het nog ongeveer een 20 minuten ophoog naar onze campeerplek. Hier aten we lunch rond 1330. Daarna was het tijd voor een rustmoment/siesta. Mijn voornemen om een boek te lezen hield ik niet lang vol, en een dutje werd erg gewaardeerd. Om 18:00 was het snacktime (wat betekende popcorn en thee) en om 19:00 begon het avondeten. Tijd om honger te lijden was er dus niet deze dag. We sliepen in prachtige Mountain iglo’s waarbij je vanuit je bed naar de sterren in het gebergte kon kijken.
Statistieken
Afstand: 7.2 km
Start hoogte: 3809 m
Hoogste punt: 4293 m
Eind hoogte: 4019 m
Dag 2 | Quiswarniyoc – Salkantay Pass – Huayrapunku – Chaullau
De volgende dag werden we om 04:30 gewekt met een glas coca thee.Het zou een lange dag gaan worden…
In de ochtend liepen we over de Salkantay pass omhoog over hobbelige zanderige paden gevuld met stenen. Vandaag zouden we het hoogste punt van de hele hike bereiken, namelijk een hoogte van maar liefst 4631 meter. De hoogte maakte de ochtend vrij zwaar inclusief het feit dat we 3 uur achter elkaar steil omhoog moesten lopen. Maar we hebben het gehaald, en ondanks de kou en zware bewolking was het prachtig op de top.
Op het hoogste punt kregen we een speech van onze gids Marco. Over de inheemse bevolking, over spiritualiteit, over de natuur en over onze eigen wensen. We werden meegenomen in een Andean ritueel, waarbij we een offer van coca bladeren en bier gaven aan Pachamamma (mother earth).
Nadat we het hoogste punt hadden bereikt, moesten we nog 5 uur (vrij steil) naar beneden hiken. Voor mij was dit vrij onplezierig vanwege mijn zwakke enkels en knietjes. We zagen het bergachtige landschap snel veranderen en aan het eind van de wandeling stonden we in het regenwoud. We liepen het grootste deel van de middag door ’Cloud Forest’, dat zo heet vanwege de wolken die zich vrijwel altijd in de vallei opstapelen.
Rond een uur of 16:00 kwamen we aan op onze nieuwe camping. We sliepen in houten hutjes, waar al een (dun) matrasje voor ons klaarlag. In de avond speelden we een spelletje ’Exploding Kittens’ onder het genot van een biertje. Om 18:00 werden we weer verwend met popcorn en om 19:00 begon het uitgebreide avondeten weer. Het was een geslaagde dag!
Statistieken
Afstand: 20.4 km
Start hoogte: 4009 m
Hoogste punt: 4631 m
Eind hoogte: 2857 m
Dag 3 | Chaullay – Collpapampa – La Playa – Santa Teresa – Hotsprings
De volgende ochtend begon de dag om 05:30. Alhoewel vandaag de korste dag was, was de hike in de ochtend nog vrij pittig. We liepen door het regenwoud langs een grote rivier (Rio Sta Teresa), langs watervallen en langs prachtige uitzichtpunten. Het pad ging op en neer, en de zon brandde in onze nekken. De omgeving was totaal anders dan de dag ervoor. Bizar hoe groot het contrast is met gisteren.
We liepen vandaag niet helemaal naar Santa Teresa, maar werden halverwege opgepikt door een minibusje. Onderweg maakten we nog een stop bij een koffieplantage, waar Marco als een echte expert het hele proces van boon naar een kopjes koffie uitlegde (en ons liet proeven!). Daarna reden we verder naar onze lunchplaats (en campingplaats) in Santa Teresa. Om 15:30 vertrokken we met de hele groep naar de hotsprings. Na de hotsprings dronken we wat met de groep en daarna kon het feestje beginnen. Niet erg handig met dag 4 in het vooruitzicht, maar jeetje wat een goed feestje was dit!
Statistieken
Afstand: 11.4 km
Start hoogte: 2851 m
Hoogste punt: 2893 m
Eind hoogte: 2379 m
(Rode lijn is de rit met de auto)
Dag 4 | Santa Teresa – Hidroelectrica – Aguas Calientes
De volgende dag was heftig. Om 05:00 werd er ruig op onze tenten geklopt, en toen wisten we het weer. Vandaag moesten we de meeste kilometers afleggen van de hele trekking. Waarom gingen we gisteren ook alweer feesten tot midden in de nacht?
Het begon al niet te best. We begonnen met 3 volle uren lang klimmen. Het verbaasd me elke keer weer hoe groot de stappen zijn. Als lange Nederlander verwacht je toch een beetje dat voor jou de stappen we meevallen. Maar nee hoor, mijn benen voelde aan als zwakke stokjes. Zuchtend en steunend liepen we in kleine groepjes omhoog. Het was warm en de stappen onregelmatig. Maar we werden beloond voor onze inspanning. Aan het eind van de trappen lag namelijk een uitzichtpunt van Machu Picchu op ons te wachten. In de verte zagen we dit wereldwonder tussen de bergen liggen. Een lange pauze was verdiend, en het uitzicht was prachtig.
Jammer genoeg was het zware stuk nog niet klaar na deze klim. We moesten namelijk ook nog naar beneden. Onregelmatige stappen naar beneden zijn voor mij misschien nog wel vervelender dan naar boven, maar gelukkig kost naar beneden gaan wel minder tijd. Na ongeveer 1.5 uur naar beneden kwamen we aan bij onze lunch locatie. Vandaag miste ik onze kokken enorm, en moesten we het doen met een simpele lunch in een lokaal restaurant.
Na de lunch moesten we nog 10.5 km lopen langs de spoorbaan naar Aguas Calientes. Gelukkig was de weg vlak, dus dat was wel eens lekker voor de verandering. Onderweg begon het nog even goed te regenen en rond 16:30 kwamen we aan bij ons hostel. We konden geen stap meer zetten, maar we hebben het gehaald! Hier konden we genieten van onze eerste warme douche in 4 dagen en een lekker zacht bed. En morgen was het eindelijk tijd voor de reden van deze trekking: Machu Picchu!
Statistieken
Afstand: 25.1 km
Start hoogte: 2002 m
Hoogste punt: 2826 m
Eind hoogte: 1772 m
Dag 5 | Machu Picchu & terug naar Cusco
De volgende dag waren er 2 opties: je vertrok om 04:15 en liep 1.5 uur omhoog over Inca trappen naar de ingang van Machu Picchu. Of je nam om 05:30 de bus voor 24 USD, die je voor de ingang van Machu Picchu afzette. De keuze was snel gemaakt. Geen twijfel over mogelijk.
Met de hele groep zaten we lekker in de bus. Bij vertrek regende het nog, maar gelukkig stopte het snel. We waren de eerste die Machu Picchu ingingen. De eerste blik op dit wereldwonder was sprookjesachtig. Het was nog geheel leeg, de wolken trokken langzaam omhoog, en een aantal zonnestralen kwamen van achter de bergen vandaan. Het was onbeschrijfelijk mooi.
Onze gids Marco vertelde ons eerst iets over de geschiedenis van verschillende gebouwen, over de Inca cultuur en over de ontdekking van Machu Picchu. Hij vertelde over de architectuur, en hoe de Inca’s al ’aardbeving bestendige gebouwen’ maakten. Over hoe de hele stad was ingericht op de vele regen en hoe de tempels waren gebouwd ten opzichte van de zon.
Na de rondleiding beklom ik de berg Huayna Picchu. De tocht omhoog was vrij zwaar, ongeveer een uur lang steile inca trappen beklimmen (alhoewel niks met de dag ervoor, maar mijn benen waren al vrij verzuurd). Echter, het uitzicht op Machu Picchu was indrukwekkend en de klim meer dan waard. Wat een avontuur!
Na de klim liep ik weer via dezelfde Inca trappen naar beneden, liep ik nog een laatste keer door Machu Picchu, en besloot ik dit keer niet de bus terug te nemen naar Aguas Calientes. Dat betekende nog 1 uur lopen naar beneden. In Aguas Calientes ging ik met de hele groep lekker lunchen en om 16:00 vertrok de trein naar Ollayantambo. Daar werden we opgehaald door een minibus voor het vervoer terug naar Cusco. Het was een magische dag.
Statistieken
Afstand: 8.9 km
Start hoogte: 2434 m
Hoogste punt: 2687 m
Eind hoogte: 2060 m
Wat moet je meenemen tijdens de Salkantay trek?
- Een kussen!!!!
- Slaapzak (kan je ook huren)
- Water (koop alleen wat in je hike rugzak past)
- Snacks voor onderweg
- Poncho of regenjack
- Zwemkleding
- Thermokleding voor de eerste nacht
- Een lekkere trui
- Muts
- Handschoenen
- Wandelstokken (kan je ook huren)
Fotografie
Tijdens het reizen laat ik nooit mijn camera thuis. Ook tijdens deze trekking was een goede camera mee voor mij een must. Benieuwd naar de foto’s die ik heb gemaakt tijdens de trekking? Hier vind je een fotoverslag van mijn favoriete foto’s tijdens de trekking. Enjoy!
Meer weten over Peru?
- Hier vind je al mijn persoonlijke reisverslagen tijdens het backpacken door Peru
- Fotoverslag Salkantay trekking
- Meer updates en artikelen volgen snel!
Dit artikel bevat affiliate links. Lees daar hier meer over!
1 comment
Geweldige reis Bauk!
Als ik jonger was ging ik het ook doen.
Pap