Als je houdt van lekkere curry’s, dan is Sri Lanka het land waar je moet zijn. Na mijn bezoek aan dit prachtige land, was er veel om te missen. Het eten van Sri Lanka is misschien wel hetgeen wat ik het meest mis, en daarom ben ik al snel op zoek gegaan naar een lekker Sri Lankaans curry recept. Dit vegetarische Sri Lankaanse curry recept is een echte aanrader voor elke curry liefhebber!
Eén van de leukste dingen aan reizen vind ik het leren kennen van andere culturen. Elke cultuur kent ook zijn eigen eetgewoontes en op reis vind ik het geweldig om zoveel mogelijk hiervan mee te pakken! Elk land heeft weer zijn eigen specialiteit, en zolang er geen vlees in zit, wil ik het wel proberen! Reizen is dé tijd om nieuwe dingen te proberen en dichter bij de lokale cultuur te komen. Sri Lanka kent enorm veel lekker eten, maar het meest typisch is toch wel de curry! Het gaat mij natuurlijk nooit lukken om het zo lekker te krijgen als in Sri Lanka, maar met dit recept kom ik in ieder geval in de buurt! Dit is mijn recept voor Sri Lankaanse curry!
Oh, en vergeet de papadam niet!
Dit is het lekkerste eten dat je niet mag missen in Sri Lanka!
Ingredients
- 4 el olijfolie
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 2 fijngesneden groene pepers
- 1 fijngesneden rode peper
- 2 grote el (Sri Lankaanse) curry poeder
- 1 tl Turmeric
- 400 gr kokosnoot olie
- 200 ml groente bouillon
- 200 gr pompoen
- 1 kleine bloemkool
- 100 gr sperziebonen
- 1 kleine wortel
- 10 curry bladen
- 1 tl mosterd zaad
- 1 tl komijn (cumin) zaad
- Gestoofde rijst voor 4 personen
- Papadam
Instructions
Stap 1 (optioneel)
Ikzelf heb in Sri Lanka een een zakje gekocht met Sri Lankaanse curry poeder. In Nederland kan je het in sommige supermarkten ook kopen, maar meestal wordt er alleen maar curry pasta verkocht. Een andere optie is om de curry poeder zelf te maken. Hier heb je ook een groot aantal (bijzondere) ingrediënten voor nodig:
Ingrediënten voor curry poeder: 2 tl koriander, 1 tl komijnzaad, 1/2 steranijs, 1/2 stokje kaneel, 6 kruidnagels, 2 stuks kardemom, 1/2 tl zwarte peperkorrels, 1 tl venkelzaad, 1/2 tl fenegriek, 3-5 kleine gedroogde rode pepers, 1 tl jasmijn rijst of basmati.
Bak alle kruiden en peper droog in een koekenpan totdat het geurig en donker lijkt te worden. Voeg als laatste de rijst toe aan de kruiden totdat het goud kleurt. Gooi het hele goedje in een maler of mixer totdat je een poeder krijgt.
Stap 2
Voeg 2 tl olie in een grote pan (het liefst met deksel). Bak de gesneden uien zo'n 10 minuten totdat ze fruiten en voeg de knoflook en de groene/rode pepers toe. Bak dit samen voor 3 minuten totdat je de curry poeder en de Turmeric toevoegt. Bak totdat de kruiden lekker beginnen te geuren.
Stap 3
Voeg al het kokosnoot olie toe en laat het sudderen. Snij de pompoen in brokken en laat dit 4-5 minuten meekoken. Voeg de bloemkool en de wortel toe en laat nog 3-4 minuten koken. Voeg als laatste de sperziebonen toe en kook totdat ze zacht zijn. Bak als laatste de curry bladen en het mosterdzaak in een losse pan totdat het gaat 'poppen'. Voeg dit als laatste toe aan de curry.
Serveer met gestoomde rijst en papadam.
Meer bijzondere recepten uit het buitenland?
- Tip voor een lekker dessert: Zuid Afrikaanse Malva pudding
- Alles wat je écht moet proberen als je naar Portugal gaat
- Sri Lanka’s culinaire hoogtepuntjes!
Dit artikel bevat affiliate links. Lees daar hier meer over.
1 comment
Mijn vote ging helaas verkeerd het moet 5 sterren zijn!