Als je veel reist, of erg gek bent op reizen, kan je niet ontkomen aan de vragen over duurzaamheid. Ga je vliegen of neem je toch de trein? Maar wat nou als je alleen maar in een land kan komen dmv een vliegreis? Ook ik liep tegen deze problemen aan, en kreeg wel eens (schuldgevoel)vragen over het milieu. Als vegetariër denk ik in het dagelijks leven al veel aan het milieu, maar nu is het toch tijd om dat ook te doen tijdens mijn reizen! Lees daarom hier mijn tips om groen te reizen.
1) Stop met vliegen van kleine afstanden!
Uit cijfers van het eerste kwartaal 2019 is gebleken dat van alle reizigers die vliegen, maar 28,4% vliegt naar een niet-Europese bestemming. Dit betekent dat het merendeel van de vluchten die vertrekken vanuit Nederland naar een bestemming binnen Europa! Dit vond ik best schokkend, omdat zoveel van die bestemmingen makkelijk met de auto/trein/boot bereikbaar zijn.
Aan de andere kant begrijp ik het ook goed. De vluchtprijzen zijn in verhouding erg goedkoop, en de reisduur vaak korter, dat veel mensen kiezen toch liever voor vliegen. Gelukkig worden de Internationale Europese spoorwegen steeds beter, waardoor treinreizen ook steeds sneller en goedkoper worden. Ik ga bijvoorbeeld in Juli voor het eerst met de trein naar Londen. Uitgerekend ben ik nog wel wat duurder uit dan vliegen, maar de treinreis is wel een stuk sneller! Vorig jaar ben ik ook al met de trein naar Berlijn geweest, en dat is me toen erg bevallen. Het verminderen van vliegen kan echt wel, als je er bewust mee bezig bent!
Wil je graag duurzaam reizen maar vind je de trein te duur? Je hebt een groot prijsverschil in treintickets als je de tickets vroeger boekt. Het kan al snel een paar tientjes schelen als je de tickets 3 maanden voor vertrek binnenhaalt. Het hoeft dus allemaal niet zo duur te zijn!
Beste tips om groen te reizen: Dagelijks vliegen veel vliegtuigen naar Berlijn en Londen terwijl er zoveel goede alternatieven zijn! Kies dus voor duurzaam en neem lekker de trein.
2) CO2 compensatie op langere vluchten
Maar hoe ga je er dan mee om als je wel moet vliegen? Veel reizen zijn natuurlijk niet mogelijk zonder een vliegtuig, en daarom hebben de luchtvaart maatschappijen CO2-neutraal vliegen verzonnen. Voor een klein bedrag extra vlieg je CO2-neutraal, en dit geld wordt gebruikt om de CO2 uitstoot te compenseren. Naast luchtvaartmaatschappijen wordt dit ook gedaan bij boottochten en treinreizen. Afgelopen weekend heb ik bijvoorbeeld CO2 neutraal gevaren met Rederij Doeksen naar mijn favoriete eiland Vlieland.
MAAR. CO2-neutraal vliegen is niet alleen maar rozengeuren en maneschijn, want helpt CO2 compensatie wel écht? Veel mensen zijn er sceptisch over, en hebben er dan ook het extra geld niet voor over. Ik ben ervan overtuigd dat het wél helpt, echter het is niet de oplossing van het probleem. De oplossing is namelijk toch minder vluchten. Maar alle beetjes helpen, en daarom ben ik zeker voor CO2-neutraal vliegen!
CO2-neutraal vliegen is niet alleen maar rozengeuren en maneschijn…
3) Wees zuinig met water
Waterschaarste is in veel gebieden van de wereld een groot probleem. Massatoerisme helpt dit probleem niet bepaald, en toeristen zuipen er dan ook aardig op los. Uren douchen, het weggooien van louw water en het kopen van tientallen plastic waterflesjes per dag. Hier moeten we wat aan doen!
Toen ik 2 jaar geleden naar Zuid-Afrika reisde, was er een enorme waterschaarste. Ik deed hier vrijwilligerswerk bij Wildlife Act, en woonde voor een maand in hun vrijwilligershuis. De schaarste was zo groot, dat we niet mochten douchen (we kregen een kleine emmer met koud water) en de toilet mochten we alleen doorspoelen voor een grote behoefde. Echter, in hetzelfde natuurpark waar ons huis stond, stond ook een luxe hotel. Dit hotel hield helemaal geen rekening met de waterschaarste. Als reiziger zijnde heb je dit niet altijd door, en kan je onbewust veel schade aanrichten.
4) Voorkom zwerfafval | Neem je eigen waterfles mee!
Het probleem van de plastic flesjes is er natuurlijk ook nog één. Neem dus een eigen waterfles mee, en vraag in je hotel of zij een tank hebben met drinkwater waar je jouw flesje kan bijvullen! Dan hoef je niet voortdurend plastic waterflesjes te kopen. Overtollig plastic heeft namelijk grote gevolgen voor het milieu. Kijk ook eens naar de nieuwste Lifestraw Go.
Mijn ervaring met zwerfafval
Toen ik afgelopen Maart een rondreis maakte door Sri lanka, merkte ik pas hoe gemakkelijk zwerfafval ontstaat. In het kustplaatsje Mirissa lag ik te genieten van het heerlijke weer, en had een blikje cola besteld. Rietjes worden hier standaard meegeleverd, en die waaien op dit soort plekken makkelijk weg. Mijn halfvolle blikje cola waaide dus om, en het plastic rietje verdween in de oceaan. Als een halvegare idioot rende ik nog achter het rietje aan, maar ik was te laat. Ik was me er pijnlijk van bewust dat er veel zeeschildpadden zwemmen in die wateren (ik had die middag zelfs nog gezwommen tussen de zeeschildpadden!). De les van die dag was daarom voor mij ook: ‘Vraag altijd specifiek om een glas drinken zónder rietjes als je op vakantie bent!’
5) Kies voor een duurzaam hotel
Er ontstaan over de hele wereld steeds meer hotels die gericht bezig zijn met duurzaamheid. Het kiezen van zo’n hotel kan je reis dus een stuk groener maken. In Nederlandse hotels word je al vaak herinnert aan het feit dat het dagelijks wassen van handdoeken erg belastend is voor het milieu. Buiten Europa zal je hier zelf meer aan moeten denken! Doe eens onderzoek naar duurzame hotels, en je zal versteld staan over de vele opties!
Als je veel reist ontkom je gewoon niet aan de vragen over duurzaamheid. Ik hoop dat deze tips om groen te reizen je hebben geholpen om bewuster op pad te gaan. Ik hoor graag wat jullie doen om duurzamer te reizen!
Dit artikel bevat affiliate links. Lees daar hier meer over.