Home Dit is alles wat je moet weten over (reis)fotografie

Dit is alles wat je moet weten over (reis)fotografie

Hoogtepunten van Lissabon

Wil jij mooiere foto’s maken in het dagelijks leven of tijdens je reizen? Heb je zin om veel foto’s te maken en wil je weten hoe? Dan ben je hier op het juiste adres! Ik vertel je hier namelijk alles wat je moet weten over reisfotografie. Er zijn boekwerken geschreven over hoe je de beste foto kan maken, maar uiteindelijk is het allerbelangrijkste je camera te pakken en gewoon op stap te gaan. Hoe vaker je die camera erbij pakt en bewust bezig bent met wat je doet, hoe beter je er vanzelf in wordt. Dit artikel is speciaal geschreven voor de enthousiasteling die meer wil doen dan alleen maar op een knopje drukken. Ik leg kort de basisinstellingen uit en eindig met wat inspiratie zodat je zelf lekker aan de slag kan! Met deze tips voor reisfotografie kan je aan de slag om ook mooiere foto’s te maken.

Last updated 21-03-2020


In dit artikel lees je alles over:


Compositie

Voordat ik allemaal technische tips op je afgooi is het belangrijk om eerst stil te staan bij het volgende: mooie foto’s maken heeft minder te maken met technische kennis en veel meer met het gebruiken van het waardevolste onderdeel van je uitrusting: je ogen.

Ik begin met de compositie, omdat ik dit het állerbelangrijkste vind aan (reis)fotografie. Als je het voor elkaar krijgt een goede compositie te creëren, dan vertelt je foto een verhaal. Het neemt je op reis naar een andere plek en maakt de kijker nieuwsgierig. Als je gaat reizen, dan kan je vaak verdwaald raken in alle nieuwe indrukken, en als je dan alles maar snel probeert vast te leggen kunnen de foto’s vies tegenvallen. Een andere cultuur biedt je de mogelijkheid om veel inspiratie op te doen, waardoor met wat meer rust tijdens het fotograferen je vaak hele bijzondere foto’s kan maken.

Ukutula Lodge, leeuwen
Wees niet bang om het onderwerp van je foto dicht naar je toe te brengen!

Om je compositie te verbeteren is het belangrijk om stil te staan wat je op je foto wil zetten. Niet gewoon klik en klaar, maar écht bewust je camera ergens plaatsen en de mooiste hoek zoeken. Je kan bijvoorbeeld letten op symmetrie of juist asymmetrie (denk aan de regel van derden) of op het creëren van lijnen of kaders in je foto’s. Lijn leiden je als het ware door een foto heen: het onderwerp trekt eerst de aandacht waarna je blik verder het beeld in gaat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een fietser wiens pad je kan vervolgen. Kaders kan je gebruiken om je aandacht toch bij het onderwerp te houden bij een drukke foto. Zo krijg je rust in een drukke foto.

Tips voor reisfotografie: zorg voor rust in je foto door te werken met symmetrie, asymmetrie, lijnen en/of kader!

Een andere leuke manier om je onderwerp te benadrukken, is door gebruik te maken van doorkijkjes. Moet je die wel tegenkomen natuurlijk…

Een staande foto kan een heel andere sfeer creëren dan een liggende foto. Maak eens twee dezelfde foto’s staand én liggend en kijk wat voor effect dit heeft op je foto.

Tips voor reisfotografie: Creëer een ander effect door een foto staand te nemen.

Instellingen van je camera

Nu komen we toch aan bij het technische aspect van je camera. Als je een foto neemt, kan je zelf bepalen hoeveel licht er in je lens valt. Laat je teveel licht erin vallen, dan is je foto overbelicht en laat je te weinig licht toe, dan is je foto onderbelicht. Om de belichting aan te passen kan je spelen met de sluitertijd, de diafragma opening, de ISO, en de belichtingscompensatie. Hier leg ik kort uit wat dit allemaal inhoudt.

Opnamefuncties

Op elke camera zit een draaiwiel waarmee je de opnamefunctie kunt bepalen. Daarin heb je grofweg 2 groepen: Handmatig en Automatisch. Bijna iedereen die voor het eerst gaat fotograferen kiest voor de zogenaamde scènefuncties, speciaal voor portretten, landschappen en bewegende voorwerpen: TRAP HIER NIET IN!

Op sommige camera’s heb je een Tv in plaats van een S. Foto van @photofacts

Als je een klein beetje creativiteit in je foto’s wil krijgen, kies je voor de handmatige opties, namelijk de P, S en A. Ook kan je nog de M (manual) gebruiken, maar persoonlijk vind ik deze optie niet veel toevoegen en kost het instellen ook nog eens enorm veel tijd… De P is ideaal voor de beginnende fotograaf. Je camera bepaalt al het technische voor je, waardoor jij je kan concentreren op creatief zijn. Wat fijn is, is dat je wel de ISO en de belichtingscompensatie kan aanpassen met P. De S en de A kan je gebruiken als je specifiek de sluitertijd of de diafragma opening wil aanpassen.

Bepaal de scherptediepte met het diafragma

Tips voor reisfotografie
Aanpassen diafragma op een lens. Foto @Cameraland

De diafragma opening bepaalt simpelweg hoeveel licht er in je camera valt. Hoe lager je de f-waarde zet, hoe meer licht je in de camera krijgt. Zo krijg je ook een kleinere scherptediepte (dus minder scherpte op grotere afstand), en dit is mooi bij bijvoorbeeld portretfotografie waarbij je alleen het onderwerp scherp wil. Hoe hoger je de f-waarde zet, hoe minder licht in je camera valt. Je hebt dan ook een grotere scherptediepte, dus beter als je bijvoorbeeld een landschap wil fotograferen.

Nu je weet wat het diafragma is en wat het doet, kan je ermee gaan spelen! Met de ‘diafragmavoorkeur‘ (A) op je camera kan je het diafragma aanpassen terwijl de camera er de beste sluitertijd bij zoekt. Super handig dus!!

Hieronder staan een aantal foto’s waar gespeeld is met de scherptediepte van de foto.

Tips voor reisfotografie
Maak van de zon een ‘stervorm’ door te fotograferen met een klein diafragma (hogere f-waarde)!
Tips voor reisfotografie
De minste scherptediepte krijg je bij een close-up foto. Je gebruikt dan een groot diafragma!
Sri Lanka, Nine Arches Bridge, trein Ella
Met een klein diafragma krijg je een grotere scherptediepte.
Sinharaja Rain Forest, bijzonderste Nationale parken in Sri Lanka, tips voor reisfotografie
Met een korte sluitertijd en een groot diafragma kan je een bewegend dier scherp in beeld krijgen!

Wanneer fotografeer je met een lange sluitertijd?

Met de sluitertijd kan je op je camera aanpassen hoe lang de sluiter van de camera openstaat en dus ook hoe lang er licht in je lens kan vallen. De sluitertijd is het 1/getal dat je in je scherm. Als de sluitertijd boven de 1 seconde komt, verandert dit in een getal. Bij een hoge sluitertijd moet je wel zorgen dat je een statief hebt of je camera ergens op zet. Een beweging van je camera zorgt dan namelijk voor onscherpte! Een lange sluitertijd is handig voor 2 dingen: fotograferen in de avond & het vastleggen van bewegingen.

Tips voor reisfotografie: gebruik een lange sluitertijd en een groot diafragma bij het fotograferen van het noorderlicht!
Tips voor reisfotografie: Gebruik een langere sluitertijd om bewegingen in beeld te brengen en een kortere sluitertijd om die juist stil te zetten!

ISO & belichtingscompensatie

Als laatste heb je nog de ISO-waarde en de belichtingscompensatie. De ISO bepaalt hoe gevoelig je camera voor licht is en met belichtingscompensatie kan je corrigeren voor over- of onderbelichting in je foto.

Bij een hoge ISO waarde wordt je camera dus gevoeliger voor licht, en dit is handig in donkere omstandigheden. Echter, als je een hoge ISO waarde instelt, krijg je ook meer beeldruis op je foto en dat wil je niet. Fotografeer je dus op een donkerdere locatie? Gooi dan liever de belichtingscompensatie van je camera omhoog en hou de ISO-waarde laag. Mijn ISO stond vroeger standaard op Auto en nu op 100, en ik merk het verschil: vooral bij nachtfotografie is dit heel belangrijk om veel ruis in je foto’s te kunnen voorkomen.

Instellingen om eens uit te proberen

Opnamefunctie:  'diafragmavoorkeur' (A) 
Diafragma: open VS dicht afhankelijk van wat je wil fotograferen
Sluitertijd: De camera vind de beste S bij je gekozen A
ISO: 100
Belichtingscompensatie: Bij lage ISO over algemeen wat hoger

Foto’s maken met je mobiele telefoon

Omdat de camera op smartphones steeds maar beter worden, kan je nu ook prachtige foto’s maken met je mobiel! Ik kan nog steeds niet geloven wat voor mooie foto’s uit een mobiele telefoon kunnen komen… Met mijn iPhone 6 vallen de foto’s toch vaak tegen, maar als je de nieuwste Apple iPhone 11 hebt of een Galaxy S10, dan zou het me niet verbazen dat de telefoon betere plaatjes kan schieten dan mijn eigen systeemcamera.

Wil je ook alles uit je smartphone camera halen? Dit zijn mijn top-3 tips:

  1. Zoom niet in! Stap liever een stapje dichter naar je onderwerp toe…
  2. Stel goed scherp op je onderwerp.
  3. Koop een betaalde camera-app voor betere foto’s en meer cameraopties.
Meer weten over smartphone fotografie? Dit zijn al mijn tips voor smartphone fotografie!

Toen ik de Sigiriya in Sri Lanka ging beklimmen en erachter kwam dat ik mijn camera was vergeten, baalde ik zo… Gelukkig kan je met een smartphone tegenwoordig ook prachtige foto’s maken!

Reisfotografie voor beginners

Er zit een groot verschil tussen een reisfotograaf en een reiziger die zijn belevingen wil vastleggen. Als je gewoon mooiere foto’s wil maken, heb je genoeg aan bovenstaande tips. Wil je je reisfoto’s naar een volgende niveau tillen, dan moet je verder lezen!

Bereid je reis goed voor

Reisfotografie vergt een goede voorbereiding, geduld en een open blik. Je kan onderweg van alles tegenkomen, en dat maakt het natuurlijk ook super leuk! Als je naar een land gaat dat je nog niet goed kent, is het aan te raden om jezelf in te lezen in dingen die je gaat zien. Bekijk pagina’s van reisfotografen over zo’n land of google gewoon op afbeeldingen van de plek waar je heen gaat. Zo krijg je een beetje een overzicht van wat voor foto’s er al beschikbaar zijn en wat mooie hoeken zijn en bepaalde onderwerpen.

Bedenk aan het begin van de dag een thema

Dit is een tip die ik vaak hoor, en die ik eigenlijk heel fijn vind! Als je een aan het begin van je dag een thema bedenkt, ben je veel bewuster aan het fotograferen. Ga een paar dagen dus op stap met een doel: focus je die dag op een bepaald onderwerp waar je op gaat letten. Kies als onderwerp bijvoorbeeld natuur, dieren of juist mensen. Je kan op detail letten of juist voor het hele plaatje gaan. Zo krijg je ook afwisseling in je foto’s en fotografeer je niet alsmaar hetzelfde!

Tips voor reisfotografie: In Azië is ‘geloof’ een leuk thema om je mee bezig te houden!

Probeer op zoek te gaan naar een verhaal

Het leuke aan reizen is dat je gewoon niet alles van te voren kan plannen. Daarom geven foto’s die spontaan zijn ontstaan met een verhaal erachter vaak de mooiste herinneringen. Probeer deze speciale momenten ook zeker vast te leggen! Dit zijn mijn reisfoto’s met een verhaal.

Samen met pelgrims afkomstig uit verschillende landen uit Azië beklommen we de smalle trapjes van Mihintale. Boven op de top bekeken we de zonsondergang terwijl monniken om ons heen aan het zingen waren en parfum in de lucht spoten. Dit was mijn eerste ontmoeting met het boeddhisme. En een vreselijk bijzondere ook nog eens… Dit is mijn verhaal!

Reizen met je camera: wat moet je meenemen

Als je mooie foto’s wil maken op reis, denken mensen al snel aan zware spiegelreflexcamera’s met een grote kist vol verwisselbare lenzen. Gelukkig ben ik er nu om je te vertellen dat dat helemaal niet nodig is! Afgelopen jaren ben ik op stap gegaan met mijn systeemcamera van 344 gram met een Sony f3.5/5.6, 18-135 zoomlens. Een lens die ik zelf heel fijn vind voor vooral close-up foto’s. Portretten leg je er prachtig mee vast en voor Wildlife fotografie is het een fijne basic lens.

Voor foto’s van landschappen is deze zoomlens toch wat minder geschikt, en raad ik eerder een prime lens aan. De 55mm prime lenzen zijn erg handige lenzen voor op reis ze zijn ook nog eens zeer breed inzetbaar. Als je een lens speciaal voor landschappen wil, neem dan een (ultra)groothoek lens (15 mm – 35 mm) met een zo’n laag mogelijke f-waarde. Als je hierbij een goede zoomlens hebt en eventueel een 55mm prime, dan zit je top!

Meer weten?

Hopelijk heb je genoeg opgestoken van deze tips over reisfotografie om zelf eens lekker te kunnen experimenteren! Voor vragen kan je altijd een reactie achterlaten, en voor meer inspiratie heb ik nog genoeg artikelen voor je.

Geef een reactie

Deze website gebruikt cookies voor het verbeteren van jouw ervaring. Akkoord Lees meer