Steeds meer reisliefhebbers beginnen zich bewust te worden van de negatieve gevolgen van reizen. Grote steden worden overspoeld door het massatoerisme, de natuurgebieden lopen over en ieders bucketlist wordt steeds langer. En dat zijn alleen nog maar de lokale gevolgen. Het vaak vliegen naar verschillende vakantiebestemmingen is misschien wel het meest schadelijke voor onze aarde, en dat is gedeeltelijk te verklaren door de lage vluchtprijzen. Afgelopen november vloog ik voor 40 euro retour naar Portugal. Bijna zonde om het niet te doen, toch? Maar moeten we dit wel willen? In dit artikel bespreek ik mijn mening over vliegen en duurzaamheid en wat ik probeer te veranderen aan mijn reisgedrag! Want duurzaam reizen, bestaat dat wel?
Waarom reizen?
Tegenwoordig kan niemand meer ontkennen dat we onze planeet kapot aan het vliegen zijn. De CO2 uitstoot en het alsmaar toenemende vliegverkeer staat op elke politieke agenda. De oplossing is simpel, minder vliegen… Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan en eigenlijk zijn er de afgelopen jaren nauwelijks politieke oplossingen gekomen voor dit probleem. De vluchtprijzen zijn bizar laag en ondanks dat onze generatie veel bewuster is van het milieu, wordt er meer gevlogen dan ooit!
Waarom reist een reiziger eigenlijk? Laatst las ik een artikel in Traveler over reisdruk. Twintigers voelen een enorme sociale druk om te reizen, een reiziger heeft namelijk altijd wat te vertellen en iemand die reist niet. Niemand wil natuurlijk voor een saaie lul worden aangezien… Maar is dit écht de reden? Of heeft het meer te maken met het feit dat je niet per se veel geld nodig hebt om in het vliegtuig te kunnen stappen? Wie kan het mensen kwalijk nemen als ze kiezen voor een vlucht naar Parijs van minder dan 50 euro als een treinkaartje van de Thalys bijna het dubbele kost?
Toch beginnen steeds meer mensen stil te staan dat duurzaam reizen ook een optie is. Zo kan nu bijvoorbeeld bij Srprs.me ook een verrassingsreis met de trein doen en kan je bij bijna elke luchtvaartmaatschappij kiezen voor een CO2 compensatie. Gelukkig worden ook de treinkaartjes steeds goedkoper, en wordt het treinnetwerk in Europa steeds beter.
Duurzaam reizen
Laatst schreef ik al een artikel met mijn 5 tips om duurzamer te kunnen reizen. Want bestaat duurzaam reizen wel? Ik denk het wel! Met deze alternatieven voor reizen krijg je als reiziger toch veel nieuwe indrukken, maar hoef je niet eens te vliegen!
Alternatief: Treinen in plaats van vliegen
In 2019 vertrok meer dan 72% van de vluchten vanaf Schiphol naar een Europese bestemming! Ik schrok hier zelf best van, want enorm veel van die vluchten zijn totaal overbodig naar mijn mening! Daarom heb ik samen met mijn vriend besloten om niet meer te vliegen naar (de meeste) Europese bestemmingen, en dan te kiezen voor de trein of auto.
Reizen met de trein wordt (gelukkig) steeds populairder. Treintickets worden goedkoper, en reizen met de trein is eigenlijk ook nog eens super leuk! Je ziet veel meer van je reis en reist (vind ik) ook een stuk comfortabeler. Weinig mensen realiseren zich dat een treinreis ook een deel van je reis kan zijn. Kies een mooie route door Europa en verbaas je over de pracht die je tijdens je treinreis al ziet voordat je überhaupt op bestemming aankomt!
Het Europese treinennetwerk wordt ook steeds beter. Jeeh! Wist je dat je sinds kort met de trein vanuit Amsterdam rechtstreeks naar Londen kan?
Eindelijk is de datum bekend: vanaf 30 april 2020 reist u vliegensvlug naar hartje Londen.
Overstappen in Brussel is niet meer nodig. Stapt u in op Amsterdam Centraal? Dan bent u met Eurostar in 4 uur in Londen. Vanaf 18 mei kunt u ook vertrekken vanaf Rotterdam Centraal. In dat geval doet u 3,5 uur over uw reis. Met Eurostar reist u niet alleen snel, maar ook comfortabel. En voordelig: een 2e klas enkele reis vanaf Amsterdam Centraal heeft u al vanaf € 40.
Kijk op de website van NS internationaal of Eurostar voor meer informatie!
Alternatief voor vliegen: de auto
Wel wat minder duurzaam dan de trein, maar de auto is ook een duurzamere optie dan vliegen (zeker als je gaat carpoolen of met een groep mensen gaat). Liefst elektrisch natuurlijk ;). En ja, elektrisch rijden in Europa is ook steeds makkelijker! Noorwegen, Groot-Brittannië en Duitsland zijn de Europese landen met de meeste elektrische auto’s. Goede bestemmingen dus om naartoe te gaan met een elektrische auto!
Wiebe Wakker reed in 3 jaar de hele wereld af in zijn elektrische auto. Na 3 jaar reizen bereikte hij Sydney zonder geld en alleen met zijn afgetakelde elektrische auto.
Alternatief voor vliegen: de bus
De bus is tegenwoordig ook een goede optie om Europa te verkennen. Moderne bussen zijn best duurzaam, zeker als ze meer mensen tegelijk vervoeren. Er zijn tegenwoordig ook veel bussen die internationale ritjes doet. Kijk bijvoorbeeld eens op Flixbus.nl voor de mogelijkheden.
Wat doe ik?
Als je tijdens het dagelijks leven ervoor kiest om bewuster te leven, dan vind ik dat je dat ook tijdens het reizen moet doen. Ikzelf eet vegetarisch, scheidt al mijn afval en pak zoveel mogelijk de fiets in plaats van de auto. We vermijden plastic verpakkingen en hebben onze eigen groente en fruit zakjes. Als ik een korte trip wil maken, pak ik ook het liefst de trein. Londen, Berlijn, Parijs: allemaal reizen die makkelijk per trein te bereizen zijn. En ga ik toch verder weg? Dan vlieg ik met CO2 compensatie en kies ik voor een reisorganisatie die dezelfde normen en waardes heeft als ik.
Als laatste wel ik eindigen met de volgende stelling: De vliegprijzen moeten omhoog op korte vluchten en de treinprijzen naar beneden! Laat een reactie achter of je het hier mee eens bent of niet!
Meer over duurzaam reizen?
Benieuwd hoe je duurzamer of zelfs afvalvrij kan leven in het dagelijks leven? Whenateengoesgreen is een leuke positieve lifestyle blog vol met ideeën. Niet alleen bewust op reis, maar ook bewust thuis!
Dan nu de vraag aan jou: wat doe jij om bewuster te reizen?