De meeste mensen denken bij een traditionele Zuid-Afrikaanse maaltijd aan een uitgebreide braai. Logisch natuurlijk, want Zuid-Afrika heeft een echte vleescultuur. Als vegetariër pas ik daar toch wat minder goed tussen, dus geniet ik in Zuid-Afrika meer van de zoete gerechten. Eén van de bekendste Zuid-Afrikaanse desserts, en een toetje dat je zeker zelf een keer moet maken, is de Zuid-Afrikaanse malva pudding.
Naast de mooie landschappen, te gekke exotische dieren en de leuke mensen, heeft reizen nóg een groot voordeel: bijzondere nieuwe smaak-ervaringen. Elk land heeft zo zijn eigen recepten met z’n eigen bijzondere smaken. Zuid-Afrika beschikt over verscheidene traditionele gerechten, en één van mijn favoriete is de zoete Zuid-Afrikaanse malva pudding.
Daarom vond ik het tijd om dit Zuid-Afrikaanse dessert naar Nederland te brengen! Echter verbaasde het me hoe makkelijk het recept was, en binnen een uurtje stond het dessert op tafel (waarvan 45 minuten oven tijd). De ingrediënten zijn simpel, en de bereiding kost weinig tijd. Ikzelf maakte jammer genoeg wel een klein foutje: ik maakte veel en veel te veel. De ingrediënten hieronder zijn voor zo’n 4/5 personen (al kan de hoeveelheid saus dan wel aan de krappe kant zijn), en op het moment heb ik voor 10 man aan malva pudding in mijn keuken staan. Dat wordt een week smullen! Dus: geniet thuis van de heerlijke Afrikaanse cultuur door het maken van de Zuid-Afrikaanse malva pudding.
Ingredients
- 180 gram suiker
- 2 eieren
- 1 el abrikozenjam
- 5/10 gram (gesmolten) boter
- 1 tl azijn
- 150 gram bloem
- 1 tl baksoda
- 50 ml melk
- 200 ml (slag)room
- 90 ml heet water
- 100 gr boter
- 100 gr suiker
- 2 theelepels vanillesuiker
Instructions
Bereidingswijze Zuid-Afrikaanse malva pudding: Start met het voorverwarmen van de oven op 180 graden Celsius. Mix de suiker en de 2 eieren in een kom glad. Voeg vervolgens de abrikozen jam toe, en wanneer alles glad geklopt is mag de boter en het azijn ook worden toegevoegd aan het mengsel. Roer het beslag goed door! Voeg vervolgens de bloem, de baksoda, de melk en het zout toe. Klop alles goed samen totdat het een glad beslag is geworden. Vet ondertussen een ovenschaal of cakeblik in en giet het mengsel daarin af. Zet de schaal 30-45 minuten in de oven totdat de pudding bruin is.
Bereidingswijze custard saus: Mix alle ingrediënten tegelijk door elkaar. Giet de saus direct over de pudding nadat het uit de oven komt, en laat het een paar minuutjes staan. Serveer de pudding warm op.
Notes
Tip: Voor de variatie ook lekker met een bolletje vanille ijs.
Hou jij ook zo van exotische gerechten?
- Dit heerlijke vegetarische Sri Lankaanse curry recept.
- De lekkerste hapjes die je moet proeven in Portugal
- Sri Lankaanse bijzonderste gerechten.om te proberen.
- Dit zijn al Baukje’s culinaire hoogtepuntjes!
- Kookspullen nodig? Je vind alles op bol.com.
Dit artikel bevat affiliate links. Lees daar hier meer over.